TELEMARK KUNSTSENTER
  • Tidligere utstillinger
  • Program
  • Kunst i offentlig rom
  • Om oss
  • DKS LAB
  • TKS FORLAG
  • Tidligere utstillinger
  • Program
  • Kunst i offentlig rom
  • Om oss
  • DKS LAB
  • TKS FORLAG
Search by typing & pressing enter

YOUR CART



“Hvorfor velger så mange kunstnere å jobbe i serier? Er det utforskningen, perfeksjonismen, de små variasjonenes betydning eller latskap som motiverer dem?
Hva kan vi lese av serier; en gruppe arbeider som er sammenhengende, men som likevel står som enkelt verk, linken kan være logikk, tematikk, rammer for komposisjon, materialvalg, eller nesten umerkelige endringer.
Hvilken relevans har det? Kan vi lese serier som en lang skisseprosess hvor alt vises? Eller er utprøvingen interessant i seg selv – og en gjenkjennelig faktor for de fleste av oss ved at vi perfeksjonerer en matrett, strikker etter det samme mønstret men lager nye utfordringer for oss selv hele tiden, hagen får nye blomster og endres noe hvert år. De små endringene som skjer nesten umerkelig i livet, de fleste ubevisste, og noen veldig bevisste – som et skritt i rett retning vil føre oss til målet. Kan vi bli inspirert og verdsette utholdenhet i forfølge en idé, kanskje over år eller et helt liv?
Det å lage serier i kunsten er tett på det virkelige livet, som ønsket om forbedring, sjekke andre muligheter eller løsninger, hele tiden tenke at det er en eller annen form for progresjon, eller kun tilfredsstillelsen av repetisjon med små endringer. Det kan være en plattform for trygghet også, i hvert fall utenfor kunsten."
Putte H. Dal



Farrah Al-Dujaili – smykkeserie: Uten tittel
Al-Dujaili lager først mange fragmenter i en intuitiv arbeidsprosess, hvor en form ofte fører til en annen. I prosessen er det viktig å spørre seg hva som kan endres, være seg form, størrelse, trådens tykkelse eller mengden av detaljer. Fragmenter i verket kan så vokse i størrelse og bli uthevet. 
Den spontane arbeisprosessen krever raske og intuitive vurderinger av vinkler og formenes posisjon i et forsøk på å oppnå en blanding av romlighet og detaljer.
Det er i konstruksjonsfasen av fragmentene til et verk, at lagene av linjer og form skaper de små detaljene Al-Dujailis arbeider er kjent for. Det uventede ekstra hammerslaget eller en ekstra lang tråd stikkende ut er hvor arbeidsprosessen gir seg til syne og kombinerer det tilfeldige med det kontrollerte.
Denne tilnærmingsmetoden for å lage smykker gir kunstneren uendelige muligheter for videre utforsking. Kunstneren vet aldri helt resultatet av sine verk, da det skjer endringer underveis, og dette vises i verkene som framstår som lekne, intuitive tredimensjonale tegninger.
Farrah Al-Dujaili er en britisk smykkekunster med Bachelor i smykker og sølvsmed fra the School of Jewellery, Birmingham City University og Master i smykker fra Silversmithing and Related Products i 2010.
Hanna Hedman – “Enough tears for two” og smykkeserien: “Finding dark matter”
Skjønnhet kan bli sett på som forfengelighet, men Hedman finner det interessant å kontrastere skjønnhet med det ubehagelige, det alvorlige og ikke fullt så hyggelige. Tristhet og motbydelighet kan også være noe vakkert. Kunstneren bruker skjønnhet for å tiltrekke tilskuerens oppmerksomhet, men verkene ønsker å formidle noe langt mer.
Menneskelig svakhet og mørke er temaer som gjentar seg i arbeidene. Hedman har en åpen tilnærming til metoder og materialer, og leter seg fram til ny teknikker, kombinasjoner og tilnærminger i arbeidene, samtidig som arbeidene er sterkt forankret i fortiden.
Hanna Hedman bor og arbeider i Stockholm. Hun er utdannet ved Western State College, Colorado, USA, Bachelor fra Konstfack i Stockholm, Otago Polytechnic, BFA, Dunedin, New Zealand og Master fra Konstfack i Stockholm.
Bilde
Bilde
Ingeborg Resell Elieson – smykkeserie og objekt: “Hybrid”
Resell Elieson jobber med smykker og små skulpturer satt sammen av forskjellige materialer som stein, plast, tre, metall, bein og glass. Hun presenterer sin egen surrealistiske evolusjon ved å sammenføre elementer fra to ulike verdener. Utgangspunktet hennes er ofte en funnet gjenstand som kombineres med hennes eget formuttrykk i marmor og tre, ved å gjøre dette lager kunstneren hybrider der naturlige organiske former gror sammen med kjente, menneskeskapte objekter.
I de viste seriene setter Resell Elieson spørsmålstegn til vårt høye ønske om å eie, bruke, kjøpe, stjele, lage, samle og bytte til oss ting. Gjennom hennes surrealistiske tankeeksperimenter, ønsker hun å visualisere den ekstreme konsekvensen av denne adferden; Tingene blir til parasitter som gror fast og blir en del av organismene i naturen.
Kunstnerens tankeprosess går fra det konkrete, til det abstraherte og videre inn i det forunderlige, og ved dette vil kunstneren fortelle de historiene som ligger i mellomrommet, der det kjente og ukjente møtes.
Ingeborg Resell Elieson bor og arbeider i Oslo. Hun fullførte sin Master på Kunsthøyskolen i Oslo våren 2012. Resell Elieson er også utdannet gullsmed.
Sachiyo Higaki – smykkeserie: Uten tittel
Higaki begynner sin skapende prosess ved å jobbe med hendene uten å tenke eller være bevist tid og sted, for å oppnå at hendene berører materialet på en annen måte.
Det er ikke lett å sette ord på kilden til din følelse av menneskelighet, men det virker mulig å kunne kommunisere følelsen visuelt gjennom forestilling og det å gi denne en form. For Higaki er det å skape en måte å lage noe håndfast av tvil i kunstneren selv, og en bekreftelse på eksistens.
Vi er individer som opererer i verden, men man kan også si at alle individer er relatert til hverandre i dette øyeblikket og derfor involvert i hverandre. Noen ganger virker det som materialene ikke vil smelte sammen på grunn av deres sterke individualitet. Det kan være seg farge, eller deres naturlige form. De er ulike og uenige i begynnelsen, men kunstneren finner likheter i materialenes kontraster.
Arbeidsprosessen starter med å lage noe av materialet uten å tenke, men heller drømme seg bort. Så undersøkes resultatet, og Higiaki reflekterer rundt dette. Så starter prosessen igjen fra begynnelsen, med ny refleksjon. Når vi vender øynene innover så møtes vi av en verden som sprer seg ut i det uendelige. Og når vi ser på noe som kan være forskjellig fra oss, kan det hende vi finner deler som er felles. Higaki skaper kunst for å belyse disse aspektene ved livet, og for å tydeliggjøre dem.
Sachiyo Higaki bor og jobber i Japan. Hun er utdannet med Bachelor fra Hiroshima City University, Metal Craft i Japan og Master fra University of Applied Sciences Trier, Idar-Oberstein, Gemstone and Jewelry design i Tyskland.
Bilde
Carolina Apolonia – smykkeserie: “Silence” – stillness
Arbeidene til Apolonia reflekterer kunstnerens intime verden. Ofte konstruerer hun abstrakte versjoner av rom, bygninger, bokser, og byer, som speiler hennes drømmer og redsler. Noen relaterer seg til kunstnerens minner, folk fra hennes fortid og mennesker hun omgåes nå. Andre forholder seg til kunstnerens behov for beskyttelse, frykt for å bli innestengt eller utestengt, og hennes fascinasjon for synlige og usynlige grenser.
I smykkeserien Silence – stillness er inspirasjonen hentet fra Aplonias nylige opphold i et Buddistisk kloster i Skotland. Her har hun brukt naturlige materialer som lær, sølv, pergament og horn for å uttrykke sine tanker om stillhet og stillstand.
Carolina Apolonia bor og arbeider i Nederland. Hun har sin utdannelse fra Academy of fine Arts i Antwerpen.
Lena Olson – 8 smykker i tre
Olsons smykker er tredimensjonale former som både hører til og samspiller med kroppen. Ikke bare formatet, men også hvordan smykkene kjennes mot huden, vekten og lyden de lager ved bevegelse.
Kunstneren ønsker å se nærmere på ting, og får ofte øye på små ting i noe større. Fragments, hvor flere er vist i Tankerekker, var inspirert av oldtidsrester av arkitektur som hun så i Athen i 2005. 
Olson blir facinerte av hvordan gjenstander og bygg laget av menneskehender sakte vender tilbake til naturen, hvordan tidligere rom og vinduer har blitt en form uten funksjon. De lever sine egne liv, og der ligger fokuset til kunstneren.
Å arbeide i serier er Olsons naturlige tilnærming til kunstneriske dilemmaer. I sluttfasen av et verk er hennes tanker allerede på det neste. Nysgjerrigheten driver Olson til å ta et skritt til, prøve en annen måte, og finner hele tiden nye vinklinger å utforske i sine arbeider.
Lena Olson bor og jobber i Göteborg. Hun har utdannelse fra Kunsthøyskolen i Göteborg og Master fra HDK også i Göteborg.
David Gates – 4 skulpturer: “Domestic Bliss”
David Gates er mangesidig innenfor flere felt, som designer, kunstner og håndverker. Hans arbeider omfavner funksjonelle møbler og objekter, så vel som utforskningen av vårt forhold til alt vi omgir oss med. Skreddersydde møbler (prisbelønte) og raske, intuitive konstruksjoner, tilsynelatende uten funksjon. Han både feirer og problematiserer rundt prosessen av det å skape, men uten å favorisere metode. Gjennom å arbeide i fellesprosjekter, som for eksempel Intellegent Trouble, har Gates funnet måter å utforske nye materialer på. Spesielt innen tekstil, metall og lyd.
David Gates bor og arbeider i London. Han er utdannet med Bachelor fra Furniture and Product Design, Ravensbourne College of Art and Design, og holder på med en doktorgrad.
​
Andrea Wagner – smykkeserie: “The Architect Who Faced His Jardin Intérieur”
Jardin Intérieur, er et fransk uttrykk som betyr ”interiør” eller innsiden av hagen, i overført betydning den personlige tankes frihet.
Wagner har sett på hva våre urbane omgivelser med menneskeskapte strukturer kan se og føles, som om det smelter sammen med naturen uten deres vanlige avgrensninger.
Et annet underliggende lag i arbeidene er hvordan vi ofte lever våre liv adskilt fra våre hemmelige og håpefulle drømmer. Hva om en slik håpefull hemmelig lengsel fikk sjansen til å blande seg inn sammen med vårt hverdagslige liv? Som en arkitekt som oppdager å ville ta del av naturen.
Wagner er lidenskapelig glad i å reise, og har hatt mange lange reiser mens hun har jobbet med denne serien. Reise er en inspirasjonskilde for kunstneren, og setter sine spor i arbeidene. Verkene blir som en utvidet reisedagbok, hvor den trygge intimsfæren i hjemmet overgir seg til et nye og ferske perspektiver, og dermed skaper ulike utgangspunkt.
Andrea Wagner er født i tyskland, vokst opp i Canada og bodd i Nederland siden 1994. Wagner studerte smykkekunst på the Gerrit Rietveld Academy, Amsterdam under Ruudt Peters (1997).

Apecosmonautene
Therese Jacobsen og Erik Vang har utfordret filmuttrykket i Norge gjennom nyskapende og spennende arbeider som Apecosmonautene de siste 10 årene. Apene som ble sendt i verdensrommet før menneskene har stått som erklært ideal og ikon for deres arbeid.
Produksjonene vises hyppig internasjonalt og deres kortfilmer har vunnet en rekke priser.
I videogalleriet vises 20 kortfilmer og animasjoner skapt av Apecosmonautene i perioden 1993 til 2005. Lengde på filmene er fra 1 minutt til 13 minutter, totalt er hele programmet 90 minutter.

Bilde
Powered by Create your own unique website with customizable templates.