FUTURUM - VI FLYTTER FJELL | Gruppeutstilling 16.april - 29.mai
Deltakende kunstere: Amy Balkin, Ursula Biemann og Paulo Tavares, Geir Tore Holm, Mark Brest van Kempen, Futurefarmers: Flatbread Society Soil Procession. Grafisk design: Indrek Sirkel. Kurator: Karolin Tampere.
Dersom geologene som tok initiativet til The Anthroposcene Working Group blir enige kan vi i år 2016 gå inn i en ny geologisk tidsepoke - den Antropocene. Dette vil være et stort skifte fra vår nåværende Holocene epoke, og derfor noe som kan komme til å grunnleggende prege vår oppfattelse av oss selv som mennesker. Gjennom våre aktiviteter er vi per i dag selv blitt en geologisk kraft på lik linje med andre krefter i naturen. Vi forflytter stein og jordmasser som isbreer gjorde, og jordas overflate har blitt perforert som resultat av vår søken etter råvarer, utbygging av infrastruktur, og annen inngripen. Vi har flyttet fjell.
FUTURUM er en utstilling som presenterer et utvalg av sosiopolitisk- og miljø-engasjerte samtidskunstnere i dag. Slik som utstillingens tittel viser til, er det samlende grepet: et fremtidsrettet blikk. I Norsk bokmålsordliste beskrives ordet futurum med roten i latin, av futurus 'skal bli’. Utstillingen tar utgangspunkt i verk som omhandler lover og lovverk.
Bakgrunnen for dette springer ut fra systematiserte ulikheter i hvordan resurser på jorda blir forvaltet, i lokalt så vel som globalt omfang. ‘The Common’- er en betegnelse, et begrep, og en diskurs som tar for seg våre felles resurser på kloden, sett ut fra et menneskelig perspektiv. Det inkluderer slikt som jord, luft, skog, frø, og vann, men også tilgangen til kunnskap, distribusjon av opprinnelig felles goder og muligheten til å utføre ulike kulturelt-funderte levebrød for fullverdige liv.
Verkene i FUTURUM beveger seg fra symbolske tilnærminger og diskurs, til håndfaste undersøkelser og handlinger. Tre kunstnere, et samarbeid, og et kunstnerkollektiv viser arbeider som springer ut fra kritiske refleksjoner rundt økologiske, sosiale og geopolitiske forhold knyttet til klima, retten til livsutfoldelse, maktforhold og habitat. Flere av kunstnerne arbeider med aktive tiltak gjennom å ta i bruk juridiske strategier, og bruker det som konkrete verktøy for utførelse og etablering av eksisterende, eller introduserer fremtidige, reelle lover som kunstnerisk metode og materiale, med det som mål å bevare det som er felles og aller mest grunnleggende for eksistensen til livet på vår planet.
Bakgrunnen for det visuelle utrykket på plakaten, annonser og bannerne til FUTURUM peker på aspektet ved det pågående juridiske arbeidet på kontorer verden over. Tegnene og fargene er lånt fra (for allmennheten usynlige) prosesser som danner formuleringer av lover og lovgivning.
Utstillingen er gjennomført med støtte fra Norsk Kulturfond og Pro Helvetia - Swiss Arts Council.
Takk til Unge Kunstneres Samfund (UKS) og Atopia for lån av teknisk utstyr.